Visites Guiades gratuïtes a Alforja

Les visites aniran a càrrec de l’historiador de la vila Antoni Pujals Rebull.

Les visites seran gratuïtes i recorreran tot el nucli històric del poble incloent la pujada al campanar, el segon més alt de la província i des d’on es pot observar el cap de Salou.

Horari de les visites:

Diumenge 28 d’Agost
11:30 – 17:30h

Cada visita acollirà un mínim de 10 i un màxim de 30 persones.
Els que vulguin poden enviar un correu a la següent direcció:

 

ausado_2@hotmail.com

Què veure a Alforja

Alforja, està situada a la vall formada per les muntanyes de Prades (cingles d’Arbolí, a la serra de la Mussara) i les serres del Mirador, Regalat i els Agres. La situació geogràfica d’Alforja, fa ser un punt privilegiat, pas natural entre la Costa Daurada i el Priorat. Però, a més, amb el futur parc Natural de les Muntanyes de Prades, la vila és, de fet, la porta d’entrada sud a aquest espai natural.

L’origen del poble es remunta a l’època romana que s’hi establiren en diverses vil·les i probablement hi edificaren un primer castell. Alforja havia estat un recinte emmurallat del qual es conserva el portal a la part sud. Situat al centre de la vall, damunt d’un petit pujol de 347 m d’altitud, se suposa que el poble prové d’una masia àrab desenvolupada posteriorment per francs. Repoblat i citat el 1154, fou fortificat amb muralla i un castell de grans dimensions. El primer document escrit que parla d’Alforja és de 1152, on apareix citat en un pergamí de Ramon Berenguer IV. El 1158 fou concedida la “Carta de Donació del lloc d’Alforja” en favor de Ramon de Ganegot. Actualment, Alforja té 1.580 habitants.

Tot el nucli del centre, l’entorn de la plaça del Mercadal, ha conservat aquesta aroma medieval amb edificacions si no destacades, sí en detalls esplèndids com el porxo de la mateixa plaça, el portal esmentat i uns rastres mínims del castell. Les cases senyorials com Cal Batllet, Cal Botó o Cal Fernando, confirmen la potència econòmica de la vila en el passat i del que fou la baronia d’Alforja.

Llocs d’interès

 

Recorregut Turístic:

El recorregut que et proposem no és més que una recomanació que pots seguir al peu de la lletra o pots modificar segons interessos. “El Parc” és el millor lloc per deixar el cotxe i les piscines públiques on finalitzar el recorregut i refrescar-te amb un bany, sobretot si és estiu. L’entrada a la Vila l’hauries de fer pel lloc on antigament hi havia la porta de Sant Sebastià (2), i d’aquí dirigir-te “al Rentador Nou” i a la “Font de Més Amunt” (5). Si segueixes el recorregut indicat, pràcticament veuràs els llocs més interessants del nostre poble: les restes del Castell (7), la plaça del Mercadal (10) etc. No hauries d’oblidar pujar al campanar (14) des d’aquí a més a més de fer-te una idea general del poble, gaudiràs d’una privilegiada vista de la Vall d’Alforja i de molt més enllà. Després hauràs de sortir novament a extramurs per l’antiga porta principal “El Portal” (18) al final del carrer Major (17) per visitar el “Rentador Vell” i la “Bassa del Molí” (19) des d’on Joaquim Mir va pintar el seu famós quadre: “El mirall de l’església”.

Rodalies:

Pujant direcció Pla de Nabril passaràs per darrere de l’església on pots observar en una pedra cantonera una inscripció molt antiga amb la data d’inici de la seva construcció 1637. Posteriorment pots continuar travessant el barranc del Rave per “El pont de la Balsella” (25) i passar per Pallars i les Eres fins a arribar a la “Creu del Terme” (26) des d’on s’inicia el camí a l’ermita de Puigcerver (33) i des d’on podràs albirar “L’ermita de Sant Antoni”(27) a menys d’un Km.

Si et sobra temps et recomanem que visitis a peu, BTT, o en cotxe “El santuari de Puigcerver” (33), els cims “La Miranda” i “El Mirador” (34) (seguint un senderó) o “El celler de Mas Botó” (35) on trobaràs un vi d’Alforja fet en terra prioratí.

Mapes de recorreguts

 

Descarrega el mapa en PDF 

Descarrega el mapa turístic

Descarrega't un PDF amb tota la informació turística d'Alforja

Què veure, On menjar, Queviures, On dormir, Llocs d'interès, rutas turístiques i més.
Descarrega el mapa turístic

On menjar a Alforja 

  • Bar Restaurant El Parc Arcoiris. Parc Amics d’Alforja Tel. 977 81 64 14
  • Bar-Restaurant La Nau 8. Ctra. a Vilaplana. Tel 977 81 65 61
  • Bar Cotxero. Ctra. a Cornudella. Tel 669 567 230
  • Bar-Restaurant Cal Pepe. Av Catalunya. Tel. 977 81 63 75
  • Cafè Bar Cal Flanxo. Carrer de la Font. Tel. 977 81 60 04
  • Bar Cal Hermitage. Ermita de Sant Antoni
  • Restaurant RIXIXIU. Ctra. a Reus Tel. 977 05 48 94
  • Bar Ermita de Puigcerver. Ermita de Puigcerver. Tel. 696 464 990

On Dormir