Ahir dimarts 12 d’agost a les 12:00h del migdia, a la Casa de Cultura hi va haver la Presentació, per a la premsa i altres mitjans, de la Primera Fira del Pataco d’Alforja la qual se celebrerà a Alforja els dies 30 i 31 d’agost. La Presentació va anar a càrrec del propi alcalde de la localitat Sr. Joan Josep García president del Comitè organitzador de la Fira i Rogelio Portal responsable de comunicació. Els dos van  explicar en què consisteix aquesta Fira i la importància d’aquesta pel nostre poble. També van explicar breument algunes qüestions organitzatives i els principals actes que se celebreran el dissabte 30 a la tarda i el diumenge 31 que és quan s’espera una afluencia massiva de visitants.

Posteriorment a la Presentació de la Fira, Josep Llauradó va donar pas a Maria Ángeles Pérez Samper, Catedràtica d’Història Moderna de la UB i Presidenta de la Fundació Espanyola d’Història Moderna (2010-2014) qui va impartir la conferència: “LA CUINA DEL 1714: cortesana, monàstica i popular”. L’acte a més a més va comptar amb la presencia de Pepa Aymamí presidenta de la Fundació Institut Català de la Cuina, qui va debatre conjuntament amb les dones d’Alforja sobre plats, costums alimentàries i receptes autòctones. Pepa Aymamí s’ha implicat particularment en la promoció d’aquesta Fira, el diumenge 31 farà una xarrada gastronòmica que forma part de les activitats previstes durant la Fira. També com a responsable de la fundació que presideix s’ha compromès a promocionar el pataco com a plat típic d’aquesta localitat i de tot el Baix Camp.

La Fira del Pataco té com a eix principal un Dinar Popular, el qual es ve celebrant des de fa 20 anys cada estiu. El pataco és un plat típic del Baix Camp i dels nostres pagesos fet amb patata, tonyina salada i carbassó. Com als anys anteriors el diumenge 31 el faran les dones d’Alforja i serà possible tastar-lo per 3€, o dinar Pataco més amanida, pa, vi, aigua i postres més plat de record per 9€. A més a més amb el mateix tiquet, disponible al Punt d’Informació es podrà accedir lliurament a la piscina del parc.

Aquest any per primera vegada  aquesta festa adquireix la categoria de Fira Gastronòmica i a més a més del Dinar del Pataco l’Avinguda de Catalunya es convertirà en un gran mercat de productes agroalimentaris i de proximitat, joieria, artesania etc.  Mentre que a la Plaça de les Monges s’hi ubicaran els productes d’Alforja integrats per la coca d’Alforja, la llonganissa de Bondria, la melmelada Montserrat Rull i el vi del celler Mas del Botó, dels quals podràs adquirir-ne un “pack” a un preu assequible. La Fira també funcionarà com aparador de les diverses entitats del poble, hi trobaràs actuacions musicals en diferents escenaris, xerrades gastronòmiques, mostres d’oficis antics, visites guiades pel casc antic d’Alforja, concursos, exhibicions i un gran nombre d’activitats per a nens.