La Fira del Pataco culmina amb el dinar popular del pataco, un esdeveniment multitudinari on s’ajunta tot el poble. Aquesta tradició s’ha mantingut viva any rere any des de temps immemorials. A partir d’aquest any aquest acte s’ha convertit en una reivindicació i homenatge al menjar del Baix Camp i de les nostres tradicions. La Fira del Pataco també és l’aparador de la vitalitat econòmica d’Alforja, del sector agroalimentari, del comerç, del turisme, els serveis, i el teixit associatiu del municipi.
El pataco és un ancestral plat, típic del Baix Camp, compost fonamentalment per tonyina, patata i carabassó. Existeixen altres denominacions com patacó tarragoní. Potaco de Reus inclús putaco o putacó. És possible que la denominació pataco provingui de l’ús de patates, però no és totalment segur. Un patacó de vi era anys enrere un quart de porró de vi, hi ha a qui li agrada addicionar a aquest guisat una mica de vi ranci. Antigament pataco era també el nom d’una moneda grossa de coure (segle XVIII), i de coure era l’olla on es cuinava, aquí també existeix una relació. Segons altres fonts pataco simplement era una deformació del castellà «potaje». Per a la gent d’Alforja un pataco és des de sempre una cosa mal feta, potser perquè un pataco es feia amb presses amb allò que tenies a mà.
El que està clar és que el pataco no és un guisat de pescadors ni de localitats costaneres. Doncs es fa amb tonyina salada, conegut a Alforja com ganyims, una cosa molt habitual temps enrere en la cuina dels nostres pagesos , que sovint el cuinaven al tros enmig de la jornada laboral.
Segons la població és normal trobar un o altres ingredients, la recepta a continuació és la del pataco d’Alforja, on normalment no porta caragols.
Quantitat recomanada per a 4 persones:
- 400gr. De ganyims de tonyina
- 1 Kg de patates
- 1/2 Kg de carabassó
- Una ceba gran
- Dues tomaques madures, pelades i triturades
- Pebre roig i pebre negre
- Oli d’oliva
- 1/2 cabeça d’alls
- Sal
- Opcional: 1 copeta de vi ranci
- Opcional: caragols
- Opcional: una picada d’avellanes, ametlles torrades i julivert
Els ganyims s’han de rentar molt bé, perquè porten molta sal, hi ha qui els posa el dia abans en aigua. Els escorrem bé i els tallem a daus i els passem per la cassola de test, amb una mica d’oli, 5 minuts i els reservem. Amb el mateix oli és on fem un sofregit amb la ceba, els alls i el tomàquets, quan està ben daurat s’hi afegeix el carbassó tallat a daus grossets i després, li donem unes voltes i hi posem aigua calenta fins que quedi tot cobert, posem pebre negre i pebre roig. I quan hagi arrencat el bull hi tirem les patates tallades escantonades i ho deixem coure uns 20 minuts, llavors hi afegim els ganyims que havíem reservat, ho deixem coure 20 minuts més tot junt a foc mitjà. Es tasta el punt de sal, doncs és possible que amb la que porten els ganyims sigui suficient. OPCIONAL: Una copeta de vi ranci que donarà un toc elegant al plat, la podem incorporar just abans de posar-hi l’aigua calenta. Si volem que el plat quedi més ben condimentat podem afegir 10 minuts abans de treure’l del foc, una picada d’avellanes i ametlles torrades amb una mica de julivert.
DescarregaFes el Pataco d’Alforja a casa teva
Descarrega la recepta del pataco de les dones d’Alforja en format .pdf
Descarrega