Què és això del pataco

La Fira del Pataco culmina amb el dinar popular del pataco, un esdeveniment multitudinari on s’ajunta tot el poble. Aquesta tradició s’ha mantingut viva any rere any des de temps immemorials. A partir d’aquest any aquest acte s’ha convertit en una reivindicació i homenatge al menjar del Baix Camp i de les nostres tradicions. La Fira del Pataco també és l’aparador de la vitalitat econòmica d’Alforja, del sector agroalimentari, del comerç, del turisme, els serveis, i el teixit associatiu del municipi.

El pataco és un ancestral plat, típic del Baix Camp, compost fonamentalment per tonyina, patata i carabassó. Existeixen altres denominacions com patacó tarragoní. Potaco de Reus inclús putaco o putacó. És possible que la denominació pataco provingui de l’ús de patates, però no és totalment segur. Un patacó de vi era anys enrere un quart de porró de vi, hi ha a qui li agrada addicionar a aquest guisat una mica de vi ranci. Antigament pataco era també el nom d’una moneda grossa de coure (segle XVIII), i de coure era l’olla on es cuinava, aquí també existeix una relació. Segons altres fonts pataco simplement era una deformació del castellà «potaje». Per a la gent d’Alforja un pataco és des de sempre una cosa mal feta, potser perquè un pataco es feia amb presses amb allò que tenies a mà.

El que està clar és que el pataco no és un guisat de pescadors ni de localitats costaneres. Doncs es fa amb tonyina salada, conegut a Alforja com ganyims, una cosa molt habitual temps enrere en la cuina dels nostres pagesos , que sovint el cuinaven al tros enmig de la jornada laboral.

Ingredients

 Segons la població és normal trobar un o altres ingredients, la recepta a continuació és la del pataco d’Alforja, on normalment no porta caragols.
Quantitat recomanada per a 4 persones:

 • 400gr. De ganyims de tonyina
 • 1 Kg de patates
 • 1/2 Kg de carabassó
 • Una ceba gran
 • Dues tomaques madures, pelades i triturades
 • Pebre roig i pebre negre
 • Oli d’oliva
 • 1/2 cabeça d’alls
 • Sal
 • Opcional: 1 copeta de vi ranci
 • Opcional: caragols
 • Opcional: una picada d’avellanes, ametlles torrades i julivert

Fotos de la prepararació

PROCEDIMENT:

Els ganyims s’han de rentar molt bé, perquè porten molta sal, hi ha qui els posa el dia abans en aigua. Els escorrem bé i els tallem a daus i els passem per la cassola de test, amb una mica d’oli, 5 minuts i els reservem. Amb el mateix oli és on fem un sofregit amb la ceba, els alls i el tomàquets, quan està ben daurat s’hi afegeix el carbassó tallat a daus grossets i després, li donem unes voltes i hi posem aigua calenta fins que quedi tot cobert, posem pebre negre i pebre roig. I quan hagi arrencat el bull hi tirem les patates tallades escantonades i ho deixem coure uns 20 minuts, llavors hi afegim els ganyims que havíem reservat, ho deixem coure 20 minuts més tot junt a foc mitjà. Es tasta el punt de sal, doncs és possible que amb la que porten els ganyims sigui suficient. OPCIONAL: Una copeta de vi ranci que donarà un toc elegant al plat, la podem incorporar just abans de posar-hi l’aigua calenta. Si volem que el plat quedi més ben condimentat podem afegir 10 minuts abans de treure’l del foc, una picada d’avellanes i ametlles torrades amb una mica de julivert.

Descarrega

Fes el Pataco d’Alforja a casa teva

Descarrega la recepta del pataco de les dones d’Alforja en format .pdf
Descarrega