La segona edició de la fira del Pataco va tenir una pregonera de luxe, la Mariona Quadrada. La coneguda cuinera reusenca responsable de l’espai: La cuina de casa. Mariona Quadrada va estar present a Alforja tots dos dies 29 i 30. Dissabte 29  a les 19:45 h va oferir el seu show cooking a la plaça de les Monges. El diumenge 30 va repetir a les 11:45 h el seu espectacle culinari. Més que un espectacle la seva presentació és una classe magistral de cuina que no va deixar indiferent a ningú. En el taller va utilitzar els ingredients del pataco: la tonyina, la patata, el carabassó, la tomaca i la ceba. Amb aquests ingredients va confeccionar 4 receptes diferents, actuals i molt fàcils de fer a casa nostra.

Mariona Quadrada Receptes

Pataco fresc

1 ceba, 1 tomaca, 2 alls, 1 carabassó, 2 patates, 400 g de tonyina fresca, oli, sal, 4 cullerades de vi ranci, pebre vermell.

Es marca la tonyina amb oli i sal i es reserva. Es fa un sofregit de ceba, all i tomaca ben reduït. S’hi posen el carabassó i la pastanaga a dauets. S’hi tira el vi ranci, es deixa reduir i s’hi afegeix un got d’aigua. Un cop cuit i reduït, s’hi afegeixen els daus de tonyina i es cou 5 minuts.

Pataco a la japonesa

2 carabassons, 2 cebes, 1 pastanaga, 300 g de tonyina fresca, oli, 2 alls,  50 ml de vinagre, sal, pebre vermell.

Se salten les cebes, la pastanaga i els carabassons en juliana amb oli i sal. Es cou la tonyina en una paella ben roent, 1 minut per banda. Es fregeixen els alls a làmines, s’hi tira el pebre vermell i, ràpidament s’hi aboca el vinagre. Es deixa reduir.

Timbalet de pataco

4 patates bullides amb pell, 1 pebrot escalivat, 1 albergínia escalivada, 200 g de ganyims de tonyina. Salsa: 1 carabassó, 1 ceba, pebre vermell picant i fumat, oli, sal.

Es trinxen les patates amb oli i sal fins a fer-ne puré. Es fa l’escalivada a trossets. S’esqueixen els ganyims, prèviament remullats. Se salten la ceba i el carabassó amb una mica d’oli. Es cobreixen d’aigua i es bullen 10 minuts. Es tritura i s’hi posa el pebre vermell. Es fa un fons de salsa a cada plat o plàtera. Al damunt, s’hi fa una capa de puré de patata, una altra d’escalivada amanida i una ganyims.

Pintxo de pataco

2 patates bullides amb pell, 2 carabassons a rodanxes, sofregit de ceba i tomaca, 200 g de ganyims de tonyina, oli, sal, pebre vermell.

Es fan les patates a rodanxes. Es passen els carabassons per la planxa amb oli i sal. Es fa un sofregit de ceba i tomaca. Es col·loquen les rodanxes de patata a sota. S’hi posa una rodanxa de carabassó. S’hi posen els ganyims dessalats i, al final, s’hi col·loca una culleradeta de sofregit. Se’ls clava un palet de fusta. I s’hi tira pebre vermell i oli.

Mariona Quadrada

Imatges de l’actuació de Mariona Quadrada a Alforja durant la II Fira del Pataco

Fotos: Rogelio Portal