Dimarts 12 d’agost a les 12:00h del migdia, a la Casa de Cultura d’Alforja es farà la presentació per a la premsa i altres mitjans, de la primera Fira del Pataco d’Alforja (30-31 d’agost)

La Fira gastronòmica del Pataco és un espai per a conèixer i reivindicar el menjar del Baix Camp. Un nou concepte de fira a l’entorn d’una bona taula, i una forma més de promocionar els nostres productes i fomentar el turisme en el nostre poble. A més a més del menjar a la Fira trobaràs actuacions musicals, xerrades gastronòmiques, mostres d’oficis antics, visites guiades pel casc antic d’Alforja, concursos, exhibicions i un gran nombre d’activitats per a nens.

A continuació Maria Ángeles Pérez Samper Catedràtica d’Història Moderna de la UB impartirà la conferència: “LA CUINA DEL 1714: cortesana, monàstica  i popular”  Un resum del llibre que edita el Departament de Cultura  (sortirà al setembre) sobre la cuina del 1714 http://www.cuinacatalana.eu/ca/pag/receptes-1714/

“Les receptes que es presenten en aquest llibre són el fruit d’una rigorosa investigació. Quan em van oferir l’oportunitat de col·laborar en la commemoració del Tricentenari de 1714, reconstruir la cuina catalana de l’època va constituir un veritable repte. No es tractava d’estudiar l’alimentació de guerra, una alimentació escassa i pobre, ja que el conflicte bèl·lic va desorganitzar els circuits de producció, comerç i distribució d’aliments i la gent només podia menjar el que es trobava a mà. Sovint no hi havia res comestible i van haver de recórrer, sobretot les poblacions assetjades, a recollir herbes i a capturar animals normalment rebutjats per aconseguir sobreviure. Es tractava d’evocar l’alimentació de l’època, com una via més d’acostament de la gent d’aquest segle XXI a la manera de viure de la gent del segle XVIII. A tres segles de distància la necessitat és la mateixa, menjar, menjar cada dia, saciar la gana i si pot ser gaudir fent-ho. Les respostes a aquesta necessitat comuna de tots és, en canvi, variada, segons les èpoques, els llocs, les condicions econòmiques, la posició social, els gustos i preferències particulars. Hi havia moltes possibilitats diferents, unes més properes a la nostra alimentació actual, altres més llunyanes. Calia fer una selecció que mostrés alhora la continuïtat i el canvi, la tradició de la cuina catalana i el procés de modernització que ha experimentat en aquests tres segles transcorreguts.”

M. Àngels Pérez Samper. Nascuda a Barcelona, va estudiar la carrera de Filosofia i Lletres a la Universitat de Barcelona, de la qual actualment és Catedràtica d’Història Moderna. És membre fundador de l’Institut Europeu d’Història i Cultures de l’Alimentació, amb seu a Tours (França). Presidenta de la Fundació Espanyola d’Història Moderna (2010-2014). Des de fa vint anys investiga sobre història de l’alimentació. Entre les seves nombroses publicacions destaquen dos llibres: La alimentación en la España del Siglo de Oro. Domingo Hernández de Maceras “Libro del Arte de Cocina”, Huesca, La Val de Onsera, 1998, 283 ps. Mesas y cocinas en la España del siglo XVIII, Gijón, Trea, 2011, 477 ps.

L’acte comptarà amb la presencia de Pepa Aymamí presidenta de la Fundació Institut Català de la Cuina qui també debatrà conjuntament amb  les dones d’Alforja sobre plats, costums alimentàries i receptes autòctones.

Esteu tots convidats