En el marc de la II Fira del Pataco d’Alforja el diumenge 30 d’agost de 2015 s’estrenarà l’obra Els romanços dels Carrasclets, a les 12.45 a la plaça de les Monges i una segona funció aquest mateix dia a les 16:30 h al parc durant el dinar del Pataco.

Encara que l’obra és de caràcter fictici el que si que és cert és que la història del famós rebel està molt lligada al nostre poble. Se sap que Alforja és, com a mínim en dues ocasions, escenari de significatius escamots entre les seves tropes i els seus adversaris. Es coneix també que el seu germà gran, qui també formà part de les seves gestes, va estar residint almenys durant un curt període de temps a la nostra vila.

Es podrà veure en dues ocasions el Diumenge 30 durant la Fira:

A les 12:45 h a la plaça de les Monges

A les 4:30 h al Parc, pels qui es quedin al Dinar del Pataco

L’obra se situa a Alforja

S’ofereixen 1000 doblons d’or per la seva captura.

L’obra se situa en el moment en el qual en Carrasclet té als seus homes avituallant-se per agafar forces després de foragitar als filipistes d’Alforja. No es poden estar molt de temps a la vila, no sigui el cas que un maleit borbònic (filipista) els denunciï i els hi parin una emboscada. Hi ha alforgencs que no estan gaire contents amb l’estada a la vila de tant de mascle austriacista, perquè veuen perillar la fidelitat de mullers i la castedat de filles i germanes. Mentrestant, un pare busca a una filla rebel que no troba per enlloc…

En la primera escena en Carrasclet estripa un dels cartells on s’ofereixen 1000 doblons d’or per la seva captura, fa saber com han castigat al traïdor que intentava sumar-se a la tropa amb el propòsit d’assassinar-lo mentre dormia. Aquest fet és cert i va ocórrer precisament a la nostra vila. També és cert que precisament per la simpatia que generava el famós rebel molts dels nostres convilatans es van unir a la seva tropa i van morir per la mateixa causa.

Els actors de: Els romanços dels Carrasclets

El Capità Pere Joan Barceló i Anguera, el Carrasclet: Arnau Colom

El Tinent Francesc Barceló i Anguera, germà d’en Carrasclet: Jordi Romero

El Pare de la Rosalina, vidu amb uns calerons: Carles Bigorra

La Rosalina, la filla única: Gina Llauradó

Direcció: Miquel Fernàndez

Direcció artística: Miquel Fernàndez

L’obra Els romanços dels Carrasclets és una estrena exclusiva creada per la Fira del Pataco. L’argumentació i direcció artística dels projectes és a càrrec de Miquel Fernàndez (direcció de muntatges per al CAER Centre d’Arts Escèniques de Reus, treballa en projectes del Teatre Bartrina i Teatre Fortuny, etc. Ha estat membre fundador de Natural Clown Killers i NapBuf Teatre, i ha dirigit i col·laborat en muntatges de campanyes com Tebac Teatre, Bràvium,… professor d’interpretació, etc.) i amb els millors actors, figurants.

ACTECA CIA

L’obra està dirigida per actors professionals d’ACTECA CIA (-Accions Teatralitzades de Carrer -a la carta-) que pertanyen  a l’equip BATALL. L’experiència d’aquest grup possibilita el desenvolupament de propostes i produccions de formats ben diferents, ja sigui per encàrrec, per iniciativa pròpia o coproducció. Durant els últims 25 anys l’activitat teatral de Batall en la vessant teatral s’ha caracteritzat en bona part per la capacitat de dinamització de festivitats i celebracions d’actes al carrer, amb un treball especialitzat que defuig la dinàmica generalitzada del …… tot serveix per a tot arreu. Són els  mateixos que des de fa més de 10 anys duen a terme l’espectacle de la fira del bandoler d’Alcover.

Fotos de l’actució a la II Fira del Pataco d’Alforja (2015)

 

Rogelio Portal